Kontakt

Stáří a růst amurů

                                          Stáří a růst                                             

 

 

Amur je velká a rychle rostoucí ryba. Na našem území však nenachází optimální podmínky a tak se úlovky z našeho území nemohou svými rozměry měřit s exempláři ze subtropických oblastí. Zatímco u nás amur jen zcela ojediněle překračuje délku 110 cm a hmotnost 20 kg, ve své domovině prý může dorůst délky přes 150 cm a hmotnosti blížící se 50 kg.

Pokud jde o růstové schopnosti, ty jsou u amura přímo udivující. Zdá se, že stačí dostatečně teplá voda a dostatek potravy a amur je schopen překonat veškeré představy, které si člověk vytvoří na našich vodách. V subtropických a tropických oblastech roste amur rychleji než jakákoli naše ryba – například jedinci vysazení v Karakumském kanále dosahovali ve věku 5 – 6 let hmotnosti 18 – 20 kg. Ve vodách Malajsie prý zase může amur už ve stáří 9 měsíců dosáhnout v ideálním případě délky 63 cm a hmotnosti 3,3 kg. To z něj dělá jednu z nejrychleji rostoucích sladkovodních ryb. Na našem území je ale růst mnohem pomalejší. Je to tím, že v zimním období nepřijímá potravu a teplota vody optimální pro jeho metabolismus je u nás dosažena jen v letním období na dobu několika týdnů.

Co se týče věku, bylo prokázáno stáří vyšší než 15 let, údaje o starších rybách, které velmi pravděpodobně existují, nejsou dostupné                      

Zdroj: Chytej.cz                                                                                                                  

Prosím odpovězte na nějaké otázky týkající se lovu amurů:     http://amurek.mrk.cz/?cid=2

 

                                                                                               

 

Průměrná známka: 2,33

Komentář ke článku (2)